دوره فوق تخصصی آیلتس / IELTS
زیر نظر دکتر نیما شکوری، دکتری آموزش زبان انگلیسی و استادیار دانشگاه (مسلط به لهجههای American و British)آیلتس یا IELTS سرواژه International English Language Testing System معتبرترین آزمون بینالمللی زبان انگلیسی جهت سنجش دانش زبان انگلیسی داوطلبین جهت مهاجرت، کار و تحصیلات دانشگاهی در کشورهای انگلیسی زبان است. این آزمون همه مهارتهای زبان انگلیسی (خواندن، نوشتن، شنیدن و صحبت کردن) را ارزیابی کرده و به گونهای طراحی شده است که منعکس کننده کاربرد روزمره زبان در تحصیل، کار و زندگی باشد. آیلتس به نوعی یک آزمون منطبق بر لهجه بریتانیایی میباشد و از این جنبه در مقابل آزمون تافل که بر اساس لهجه آمریکایی است، قرار میگیرد. لازم به ذکر است که آزمون آیلتس توسط همکاری مشترک سه نهاد: دانشگاه کمبریج انگلستان، شورای فرهنگی بریتانیا و همچنین مرکز آیلتس استرالیا برگزار میگردد.
همانطور که گفته شد، آزمون آیلتس که زمان کل امتحان آن ۲ ساعت و ۴۵ دقیقه میباشد از چهار مهارت اصلی زبانی شامل: خواندن (Reading)، نوشتن (Writing)، شنیدن (Listening) و مکالمه (Speaking) را مورد پوشش قرار میدهد و به صورت کلی بر اساس دو نوع آکادمیک (Academic) و عمومی یا جنرال (General Training) برگزار میگردد. همانطور که از نام آنها پیداست، آزمون آیلتس آکادمیک جهت ورود به دانشگاههای انگلیسی زبان و آزمون آیلتس عمومی جهت مهاجرت به کشورهای انگلیسی زبان مورد استفاده قرار میگیرد.
طبیعتا هدف آزمون آیلتس آکادمیک سنجش مهارتهای زبانی در گونه علمی – دانشگاهی داوطلب میباشد، چرا که وی قصد دارد تحصیلات خود را در یکی از مقاطع کارشناسی ارشد یا دکتری در آن دانشگاه ادامه دهد و این امر مستلزم تسلط به زبان انگلیسی در سطح مربوطه میباشد. آزمون آیلتس جنرال اما هدفی جز سنجش مهارتهای زبانی داوطلب در زمینههای اجتماعی را ندارد. لازم به ذکر است که سطح آزمون آکادمیک به میزانی دشوارتر از آزمون جنرال میباشد. بهتر است بدانید مهارتهای شنیداری و مکالمه در آیلتس آکادمیک و جنرال به صورت برابر سنجیده میشود اما تفاوتهای آزمونی در مهارتهای خواندن و نوشتن با سوالات متفاوت مورد سنجش قرار میگیرند. داولب میبایست در ابتدای ثبت نام نسبت به انتخاب نوع آزمون اقدام نماید.
داوطلبین شرکت کننده در آزمونهای آیلتس میبایست به طیف وسیعی از سوالات با سختی کم تا بسیار پاسخ دهند. هر یک از چهار بخش مذکور دارای نمره صفر (پایینترین) الی ۹ (بالاترین) میباشد و نمره نهایی آزمون بر اساس میانگینگیری از نمرات این چهار مهارت اعلام میگردد. البته لازم به ذکر است که در کارنامه نهایی، علاوه بر نمره کل، نمره هر یک از چهار مهارت زبانی نیز به صورت جداگانه ثبت خواهد شد.
نکته: مدت اعتبار مدرک آیلتس از زمان اخذ، به مدت دو سال میباشد.
کلاس آیلتس دکتر شکوری (جهت بزرگنمایی بر روی هر یک کلیک نمایید)
به اطلاع متقاضیان شرکت در آیلتس آکادمیک میرساند که معمولا دانشگاههای مختلف دنیا نمرات آزمونی مختلفی را جهت پذیرش در دانشگاه مربوط اعلام مینمایند. نگران نباشید، زیرا تقریبا هیچ دانشگاهی در دنیا از شما نمره ماکزیمم یا ۹ را طلب نخواهد کرد! بسته به سطح و کشور دانشگاه مقصد این نمره معمولا از حداقل ۶ آغاز خواهد شد. به عنوان مثال حداقل نمره مورد نیاز برای پذیرش در دانشگاههای کشور اتریش ۶٫۵ و در کانادا ۷ میباشد. البته گاه شروط دیگری وجود دارد، به عنوان مثال برای پذیرش در اکثر دانشگاههای کشور کانادا، علاوه بر میانگین، هر چهار سطح مهارتهای زبانی داوطلب میبایست حداقل ۷ باشد.
آزمون آیلتس معمولا طبق زمانبندی مقرر و زیر نظر واحد آزمونهای بینالمللی سازمان سنجش آموزش کشور و در نمایندگیهای استانی و معمولا در مرکز هر استان برگزار خواهد شد. برای مثال دانشگاه آزاد اسلامی رشت یکی از مراکز برگزارکننده این آزمون در استان گیلان میباشد. روز امتحان به این صورت آغاز خواهد شد: شما میبایست به ترتیب به سوالات شنیداری، خواندن و سپس نوشتن پاسخ دهید که این آزمون معمولا در صبح برگزار میگردد و عمدتا آزمون عصر به مهارت مکالمه اختصاص خواهد یافت. البته باید در نظر داشته باشید که معمولا سه مهارت اول (خواندن، نوشتاری و شنیداری) در یک روز و مهارت مکالمه در یک روز دیگر (در طول یک هفته بعد یا قبل از آزمون) برگزار میگردد. در ادامه بر روند و مفاد آزمونی مروری مختصر خواهیم داشت.

روند برگزاری و مفاد آزمون آیلتس
مهارت شنیداری یا Listening
مهلت پاسخگویی به سوالات این بخش در حدود ۳۰ دقیقه میباشد که تعداد ۴۰ سوال در ۴ بخش در قالب دفترچهای چاپی در اختیار داوطلب قرار میگیرد. هدف این است تا داوطلبین پس از گوش دادن به فایل صوتی به سوالات این بخش پاسخ گویند و نکته اینجاست که این فایل صرفا یک بار پخش خواهد شد. البته گفتنی است که این فرصت به داوطلبین داده میشود تا پیش از پخش فایل صوتی نسبت به مطالعه سوالات توزیع شده اقدام نمایند و با آمادگی پس از پخش فایل صوتی به سوالات درون دفترچه پاسخ دهند که طبق قاعده این امر میبایست توسط “مداد” صورت گیرد. در نهایت و پس از اتمام پخش فایل صوتی، ۱۰ دقیقه فرصت به داوطلبین اعطاء میگردد تا نسبت به درج پاسخهای خود از درون دفترچه اصلی به پاسخنامه اقدام نمایند.
گفتنی است که سنجش مهارت شنیداری بر اساس موضوعات گوناگونی صورت میپذیرد. عمدتا دو بخش اول این قسمت به مکالماتی با زمینه اجتماعی تخصیص داده شده که معمولا شامل مکالمهای بین دو یا چند فرد میباشد که در انتها نیز صحبتهای یک فرد پخش خواهد شد. دو بخش پایانی نیز بر موقعیتهایی تاکید مینماید که عمدتا به مکالمانی با زمینه دانشگاهی و تحصیلی میپردازند که در قالب این بخش، مکالمهای مابین حداکثر چهار نفر و نهایتا نیز صحبت یک نفره پخش خواهد شد. لازم به ذکر است که در قالب این بخش از طیف وسیعی از لهجهها و گویشهای زبان انگلیسی استفاده میگردد که درک و فهم آن نیازمند توانایی شما میباشد.
مهارت خواندن یا Reading (برای آزمون آکادمیک)
سوالات این بخش در قالب یک دفترچه شامل متونی است که از منابعی همچون مجلات، روزنامهها و کتب مختلف برگرفته شده است. این متون حدودا مشتمل بر ۲۰۰۰ الی ۳۰۰۰ واژه بوده که داوطلب برای پاسخگویی به ۴۰ عدد سوال این دفترچه ۶۰ دقیقه زمان خواهد داشت و میبایست توجه داشت که داوطلب میبایست در طول همین ۶۰ دقیقه پاسخنامه را نیز پر نماید و همانند بخش شنیداری، فرصت جداگانهای در اختیار وی قرار نخواهد گرفت. سوالات سنجش مهارت خواندن داوطلب به سبکهایی نظیر استدلالی، محتوای غیرنوشتاری (جداول، نمودارها و…) مطرح خواهند شد.
مهارت خواندن یا Reading (برای آزمون جنرال)
میتوان گفت تفاوت اصلی میان بخش خواند آزمونهای آکادمیک و جنرال در سختی و پیچیدگی متون مورد استفاده نهفته است، به صورتی که در آزمون جنرال این سختی کمتر خواهد بود. در ابتدا سوالاتی مطرح میگردند که زمینه اصلی آنها موقعیتهای اجتماعی است، مباحثی مثل ارتباطات روزمره و اطلاعات پیرامون آن را میتوان از جمله این موارد دانست. دسته دوم سوالات مربوط به نیازهای اجتماعی و رفاهی افراد است که به نسبت بخش قبلی دارای پیچیدگی بیشتری میباشد. دسته سوم سوالات که بالاترین سطح سوالات این بخش میباشد، از طریق ارائه متون طولانی، توانایی خواندن نوشتههای بلند و پیچیده (و نه لزوما استدلالی) در داوطلبین مورد سنجش قرار خواهد کرفت.

مهارت نوشتاری یا Writing (برای آزمون آکادمیک)
داوطلبین ۶۰ دقیقه فرصت خواهند داشت برای ۲ موضوعی که برای نوشتن اعلام خواهد شد، توانایی خود را به اثبات رسانند. توزیع این زمان برای نوشتن دو متن مذکور به دست شخص داوطلب است، وی میتواند زمانی مساوی را بین دو نوشته توزیع نموده یا بر حسب سختی و آسانی موضوع، توزیع دیگری را در پیش گیرد، فقط باید این نکته را مد نظر داشته باشد که بیش از حد بر روی متن اول وقت نگذارد تا زمانی کافی برای متن دوم باقی نماند، خصوصا اینکه باید مد نظر داشته باشید که حداقل واژگان مورد نیاز در نوشته اول میبایست ۱۵۰ عدد و در نوشته دوم ۲۵۰ عدد باشد که در صورت استفاده کمتر از این تعداد، نمره کمتری به آن تخصیص خواهد یافت، از همین روی توصیه میگردد برای متن اول ۲۰ یا ۲۵ دقیقه و برای متن دوم ۳۵ یا ۴۰ دقیقه زمان تخصیص داده شود.
مهارت نوشتاری یا Writing (برای آزمون جنرال)
داوطلبین ۶۰ دقیقه فرصت خواهند داشت برای ۲ موضوعی که برای نوشتن اعلام خواهد شد، توانایی خود را به اثبات رسانند. توزیع این زمان برای نوشتن دو متن مذکور به دست شخص داوطلب است، وی میتواند زمانی مساوی را بین دو نوشته توزیع نموده یا بر حسب سختی و آسانی موضوع، توزیع دیگری را در پیش گیرد، فقط باید این نکته را مد نظر داشته باشد که بیش از حد بر روی متن اول وقت نگذارد تا زمانی کافی برای متن دوم باقی نماند، خصوصا اینکه باید مد نظر داشته باشید که حداقل واژگان مورد نیاز در نوشته اول میبایست ۱۵۰ عدد و در نوشته دوم ۲۵۰ عدد باشد که در صورت استفاده کمتر از این تعداد، نمره کمتری به آن تخصیص خواهد یافت، از همین روی توصیه میگردد برای متن اول ۲۰ یا ۲۵ دقیقه و برای متن دوم ۳۵ یا ۴۰ دقیقه زمان تخصیص داده شود.
رویه آزمون جنرال به این صورت است که در نوشته اول از داوطلب درخواست میگردد تا نامهای را به یک مخاطب خاص بنویسید که موضوع آن در زمینه تشریح یک مسئله و یا مشکل میباشد. همچنین در نوشته دوم نیز سوالی از داوطلب پرسیده میشود که در قالب آن داوطلب میبایست عقیده خود مبنی بر موافقت یا مخالفت وی در آن تشریح گردد.

مهارت مکالمه یا Speaking
در این بخش که در قالب زمان یا روزی جداگانه از سه مرحله قبل صورت میگیرد شما طی زمانبندی از پیش تعیین شده و در اتاق مکالمه مرکز آیلتس در مقابل نماینده بینالمللی آزمون آیلتس در ایران قرار خواهید گرفت که مدت این دیدار به در بازه ۱۰ الی ۱۴ دقیقه میباشد و توزیع آن به این صورت است که در طی این زمان داوطلبین به سوالات طرح شده از سوی مصاحبهکننده پاسه خواهند داد. لازم به ذکر است که این مصاحبه ضبط خواهد شد.
بخش اول: Introduction and Review / مدت پاسخگویی: ۴ الی ۵ دقیقه
در این بخش داوطلب میبایست به سوالات عمومی و شخصی که غالبا در مواردی پیرامون علایق شخصی، شغل، محل زندگی، وضعیت خانوادگی و مواردی از این دست خواهد شد پاسخ دهد.
بخش دوم: Individual Long Turn / مدت پاسخگویی: ۳ الی ۴ دقیقه
در این بخش داوطلب میبایست در مورد موضوعی که بر روی یک کارت نوشته شده به مدت ۲ دقیقه صحبت کرده و نظریات و عقاید خود را حول آن محور ابراز نماید. گفتنی است که پس از دریافت کارت، داوطلب این فرصت را خواهد داشت تا به مدت ۱ دقیقه در مورد محورهایی که قصد بیان آنها را دارد تفکر کرده و در صورت نیاز یادداشتبرداری نماید. در نهایت و پس از گذشت ۳ دقیقه (تفکر + مکالمه)، ممکن است سوالاتی از سوی مصاحبهکننده مطرح گردد که داوطلب میبایست به آنها پاسخ دهد.
بخش سوم: Two-Way Discussion / مدت پاسخگویی: ۴ الی ۵ دقیقه
در این بخش داوطلب میبایست به همراه مصاحبهکننده وارد بحث شود که موضوع این بحث به موضوع مورد اشاره بر روی کارت ارتباط خواهد داشت.
؛؛؛
مجددا تاکید میگردد که حداقل نمره آزمون آیلتس ۱ (پایینترین) و حداکثر ۹ (بالاترین) میباشد و علاوه بر درج نمره میانگین چهار مهارت زبانی، نمره هر کدام از این مهارتها به تفکیک در کارنامه نهایی درج خواهد شد. مرکز زبان ایرانیان به عنوان مجری برگزاری دورهها و کلاسهای آموزشی پیشرفته زبان در استان گیلان و شهرستان بندرانزلی، دورههای فوق پیشرفته آیلتس را مستقیما زیر مدیریت مرکز: دکتر نیما شکوری، دارای دکتری تخصصی آموزش زبان انگلیسی و استادیار و عضو هیئت علمی دانشگاه و مسلط به لهجههای American و British برگزار مینماید.
